Voor het eerst coccidiose aangetoond bij zebravinken

Recent werd voor het eerst coccidiose aangetoond bij een zebravink [Taeniopygia castanotis] in Iran. Coccidiose is een parasitaire aandoening die veroorzaakt wordt door eencellige darmparasieten die behoren tot het geslacht Eimeria. Coccidiose doet zich vooral voor bij kalveren en kippen. Kenmerken van deze aandoening zijn diarree (al of niet met bloedverlies), vermageren en in veel gevallen sterfte.
Het lijkt misschien nog ‘ver van mijn bed’, want Iran is nu niet bij de deur, maar aangezien deze parasieten hier ook aanwezig zijn bij kippen en bv kalveren, dan bestaat ook de kans dat hier zebravinken een besmetting oplopen.
Belangrijk: wanneer de dieren te dicht op elkaar zitten in een te kleine ruimte dan verhogen we de kans op besmetting, want de parasieten verantwoordelijk voor een coccidiose-uitbraak gedijen het best in een warme en vochtige omgeving. Dus zeker iets om vanaf nu rekening mee te houden, want deze parasieten zijn resistent tegen de meeste ontsmettingsmiddelen en eens aanwezig zijn ze moeilijk te verdelgen.
Met andere woorden: een verwittigd aviculturist is er twee waard.

Bron:
Azarabad, H., Nouri, M., & Moini, M. (2016). First Report of Coccidiosis and Gizzard Erosion in a Zebra Finch (Taeniopygia castanotis) of Iran. Archives of Razi Institute, 67(1), 75–78.