Kakapo goed en slecht nieuws

Deze week was er zowel goed als slecht nieuws voor de Kakapo (Strigops habroptila). Sinds de vorige twee succesvolle broedseizoenen was het aantal van deze zeldzame papegaaien gestegen tot 131 in juni 2011. Dit jaar was het al duidelijk dat er niet genesteld zou worden aangezien de hoeveelheid Rimu-fruit aan de bomen onvoldoende was.  Kakapo’s kweken enkel en alleen als bepaalde bomen voldoende vrucht dragen.  Op de eilanden waar Kakapo’s nog voorkomen is de Rimu-boom daarvan de belangrijkste.

Ondertussen zijn er een aantal dieren gestorven en zijn er nog maar 126 vogels over. Nu zijn een aantal papegaaien gestorven van ouderdom en een door een ongeluk met haar zender. Nu waren er ook een aantal sterfgevallen welke moeilijker te verklaren zijn, waaronder die van het laatste sterfgeval  van Rooster welke pas 3 jaar oud was.

Nu heeft het Kakapo Recovery team besloten om te kijken of dit laatste sterfgeval misschien een genetische oorzaak heeft.  Nu is de populatie erg klein en is inteelt een groot probleem.  Een van de kweekmannen is Basil, een man welke in 1989 ontdekt en gevangen werd op Steward eiland, Nieuw Zeeland.  Nu zijn 4 van de 6 Kakapo’s welke jonger dan 9 jaar waren en sinds 2004 gestorven zijn jongen van hem. Daarnaast is hij ook de bevruchter van 24% van de 33 eieren waarbij de embryo’s waren afgestorven of de jongen kort na het uitkomen stierven.

Aangezien zo’n slechte uitkomst vrijwel niet door toeval is te verklaren, zal een genetisch onderzoek uitkomst moeten bieden. Nu zal er vooral naar het MHC-allele gekeken worden aangezien deze betrokken is bij het immuunsysteem.  Indien dit allele inderdaad afwijkt zal er niet meer met Basil gekweekt worden.

Behalve dit slechte nieuws was er ook nog het volgende:  Rond nieuwjaarsdag zijn er rapporten binnengekomen bij  Ministerie van Natuurbescherming in Nieuw-Zeeland van booming in Fjordland in het Zuiden van het land.  Booming is het karakteristieke geluid dat Kakapo mannen maken om vrouwen aan te trekken.  Fjordland was een van de laatste plaatsen op het vaste land van Nieuw-Zeeland waar Kakapo’s voorkwamen en het is bekend dat in 1986/1987 er nog vier mannen voorkwamen in dit gebied.   Dit meegenomen en aangezien de melding betrouw leek deed het Ministerie besluiten om een missie uit zetten en de informatie te controleren.  Er zijn op dit moment geluidsrecorders geplaatst in het gebied ondanks dat het erg laat in het kweekseizoen is. Daarom zullen er ook volgend jaar recorders geplaatst worden en hopelijk worden er dan nog vogels gevonden. Deze zouden erg kostbaar zijn voor het kweekprogramma aangezien op dit moment er maar drie Kakapo’s Fjordland genen bij zich dragen.

References

www.kakaporecovery.org.nz

Balance A., Kakapo, rescued from the brink of extinction, 2010.