FAQ: pastel versus dilute

FAQ: wat zijn nu de grootste verschillen tussen pastel en dilute?

Om te beginnen zijn beide eumelaninemutanten van een geheel andere oorsprong. Pastel is een vorm van albinisme en is een allele van het a-locus. Doordat het een vorm van albinisme is, kunnen de kleur van de poten en nagels aangetast worden. Bij de meeste pastels zijn deze dan ook veel bleker gekleurd dan normaal. De afzetting van het eumelanine gebeurt eerder random waardoor een meestal een vlekkerig effect in de veren te zien is.  De kleur van de slagpennen gaat van wit naar grijs. Het ideaalbeeld van 50% reductie in de veren is dan ook moeilijk haalbaar.

Bij dilute hebben we macromelansomen in de veren waardoor de reductie eerder veel meer egaal lijkt, de vogels en opvallend de kleur van de poten wordt amper aangetast en de kleur van de slagpennen is veelal egaal en donkergrijs. Waar bij pastels deze slagpennen meestal veel lichter zijn.

Voor een geoefend oog zijn de verschillen duidelijk te zien, maar voor wie minder ervaring heeft is het niet steeds evident. Dat bewijst het feit dat een medewerker in Nederland in 2016 drie maal een dilute ingestuurd heeft tijdens een show en deze drie keer als pastel werden gekeurd (met zelfs heel hoge punten – en door keurmeesters met ‘een specialisatie’  agaporniden).

Ander probleem zijn de vogels uit de reeks ‘de soep van de dag’. Velen hebben moeite om te snappen dat er internationale afspraken zijn omdat het echt nodig is. Wanneer we eumelaninemutanten door elkaar gaan mixen blijven er steeds genen haperen die de kleur van volgende generaties blijvend gaan beïnvloeden.
Ik denk toch niet dat we daar zitten op te wachten?
Trouwens wat is er beter dan fokzuivere pastels of fokzuivere dilutes?????  – een leffe misschien 🙂 –