FAQ: Is het Serinus canaria of Serinus canarius?
Een vraag welke we regelmatig krijgen van kanariefokkers gaat over de wetenschappelijke naam van deze soort. Sommige bronnen vermelden Serinus canaria anderen dan weer Serinus canarius? Terechte vraag is dan ook welke eigenlijk juist is.
De kanarie werd voor het eerst beschreven in 1758 door Carolus Linnaeus in zijn tiende uitgave van Systema naturae. Hij beschrijft deze soort daarin als eerste en noemt ze Fringilla canaria.
De Duitser Carl Ludwig Koch plaatste deze soort in 1816 in een nieuw en aparte genus: Serinus.
Nu is er in taxonomie een regel die stelt dat wanneer een soort in een ander genus geplaatst wordt, de soortnaam ongewijzigd blijft. Maar een uitzondering is er wel voor de eventuele Latijnse uitgang van de soortnaam: Wanneer het grammaticale geslacht van het nieuwe genus verschilt van dat van het oude, dan dient dit bij de soortnaam aangepast te worden. Dus als het grammaticale geslacht van de Latijnse namen vrouwelijk is, heeft de soortnaam normaliter ook een vrouwelijk achtervoegsel ‘a’. Wanneer het grammaticale geslacht bij een Latijnse naam mannelijk is, is het achtervoegsel voor de soortnaam meestal ‘us’.
Linnaeus beschreef deze soort eerst als Fringilla canaria. Fringilla is een Latijnse naam en qua grammaticaal geslacht is die naam vrouwelijk. Carl Ludwig Koch op zijn beurt plaatste deze vogels in een nieuw genus Serinus waarvan het grammaticaal geslacht mannelijk is.
Dat zou sommige liefhebbers laten vermoeden dat we de naam moeten aanpassen naar Serinus canarius. Maar dat is volgens mij niet zo, want een uitzondering is wanneer de soortnaam verwijst naar een plaatsnaam dat deze niet wijzigt en dat is hier het geval want Linnaeus noemde deze soort naar Islas canarias, het eiland waar deze soort leeft.
Dus blijft het volgens ons Serinus canaria.