één van de (zovele) verwarrende situaties in de vogelwereld is ongetwijfeld het feit dat men nog steeds de geslachtschromosomen bij vogels aangeeft met X en Y, dat terwijl het eigenlijk Z en W zou moeten zijn. Het aantal vragen daar rond is dan ook vrij hoog. In sommige artikelen gebruiken de auteurs nog X en Y, andere gebruiken dan het correcte Z en W.
De vraag is dan ook steeds wat is correct en/of wanneer is dat dan veranderd?
Wel het antwoord is eigenlijk eenvoudig: het is nooit X en Y geweest. Het gebruik van X en Y om geslachtschromosomen weer te geven wordt toegepast bij zoogdieren en niet bij vogels. Omdat de wetenschap ervan overtuigd is dat de geslachtschromosomen bij vogels uit een andere chromosomenpaar zijn geëvolueerd dan het chromosomenpaar bij zoogdieren, hebben ze deze vanaf dag één met Z en W aangegeven. Alleen is dat nooit doorgedrongen geweest in de liefhebberij.
Toen ik daar jaren geleden de hobbywereld attent op maakte kreeg ik heel wat ongeloof naar het hoofd geslingerd. Het kon niet want ‘het was al jaren zo’. Toen de Nederlandse versie van mijn eerste agapornidenboek op de markt kwam had ik er dan ook al duidelijk in vermeld dat we in de liefhebberij gebruik maakten van X en Y, maar dat het wel degelijk Z en W moest zijn.
Ondertussen bleven we maar onderhandelen met de andere bonden en in 2005 konden we dan toch de genetische formules in de standaarden agaporniden aanpassen naar Z en W, en, ondanks een aantal boze reacties dat ‘alles moest blijven zoals het was’, gingen we in 2008 binnen BVA dan toch volledig voor het (correcte) gebruik van Z en W in artikelen. In de daarop volgende uitgaven van mijn boeken werden dan ook steeds trouw gebruik gemaakt van de correcte symbolen.
Helaas, ondanks het feit dat dit proces al minstens 10 jaar loopt, zijn er helaas nog veel organisaties waar dit nog niet is doorgedrongen en dat met de nodige misverstanden tot gevolg. Helaas, het kan eigenlijk toch beter.