Dermanyssus gallinae

Waarschijnlijk zult u eens eigenaardig opgekeken en zich afgevraagd hebben wat dit is, toen u deze titel las. En toch kent iedereen Dermanyssus gallinae, sterker nog, iedereen heeft er vroeg of laat wel eens mee af te rekenen!! Doet het nog geen belletjes rinkelen? Neen, wel gelukkig hebben we er ook een Nederlands woord voor en spreken we dan over de bloedluis.

De bloedluis is een klein spinachtige parasiet. Het beestje is 0,7 mm lang, 0,4 mm breed en 0,4 mm dik en leeft van het bloed van onze gevleugelde vrienden. Alleen valt de bloedluis nauwelijks op, maar meestal hokken ze samen, soms met duizenden bijeen. Dan kunnen we er moeilijk naast kijken en is het zoeken naar een oplossing voor deze ongenodigde gasten zo snel mogelijk kwijt te raken. Wacht niet te lang, want als je weet dat een vrouwtje gemakkelijk zo’n 400 eieren kan leggen, dat de larven reeds na twee dagen geboren worden en deze op beurt reeds na zeven dagen ook voor een nageslacht kunnen zorgen, dan weet je dat ingrijpen direct noodzakelijk is.

Meestal kunnen we zien dat er ergens bloedluizen zitten omdat er grijze stippen (hun uitwerpselen) te vinden zijn op de zijkanten van de kooien of de bodemschuiven. Gaan we dan eens verder op inspectie dan zullen wij ze vlug terug vinden on¬deraan de schuiven of in andere hoekjes of kantjes van de kooien. Als ze zich volgezogen hebben met bloed zijn ze duidelijk herkenbaar aan hun rode kleur en zeker als ze dan nog met enkele honderden bij elkaar zitten Overdag rusten deze beestjes meestal, maar ‘s avonds beginnen ze aan hun overlevingstocht. Dan trekken ze erop uit om aan hun voedsel, het bloed van vogels, te geraken. U begrijpt dat slapende vogels en heel jonge vogels in de nest gemakkelijke prooien zijn. U ziet dan dat de aangetaste jongen steeds zwakker worden, soms met de dood tot gevolg. Oudere vogels hebben er minder last van maar het zal toch ook negatieve gevolgen hebben op hun conditie.
Daarom wordt aangeraden om bij het vervaardigen of bij de aankoop van kooien er op te letten dat alle panelen aan elkaar gekleefd zijn. Zo is er geen tussenruimte en kunnen de bloedluizen zich niet verschuilen in deze minuscule ruimten. Hoe minder schuilplaatsen, hoe gemakkelijker men ze kan terug vinden en des te vlugger men kan beginnen met het vernietigen ervan.

Hebben we ondanks alle goede voorzorgen toch nog ongewenste bezoekers dan moeten we zeer zeker ingrijpen. In de handel zijn er verschillende preparaten te koop. Het ene product al wat doeltreffender dan het andere. Er is keuze genoeg. Waar we volgens mij moeten opletten is het feit dat het product niet schadelijk is voor de vogels zelf, want dan zijn we verplicht om ze te verwijderen en ze tijdelijk ergens anders onder te brengen. Er zijn zelfs heel doeltreffende sprays op basis van planten. Controleer dus eerst goed de gebruiksaanwijzing. Behandel daarna alles in de omgeving van de Vogels: kooien, nestkasten, zitstokken, kortom alles moet een beurt krijgen. Uiteraard wordt deze behandeling een paar dagen later nog eens overgedaan. Zo kunnen we eventueel later uitgekomen larven ook nog vernietigen.

Om te vermijden dat we te veel last hebben van bloedluizen kunnen we misschien een aantal tips volgen:
1. Behandel pas aangekochte vogels, ze kunnen misschien ergens bloedluizen tussen de veren hebben.
2. Controleer regelmatig de huisvesting.
3. Tabakstelen of kamille bloemen in de nestkasten zouden de bloedluizen afschrikken.
4. Wanneer er bloedluizen aangetroffen worden, handel dan direct, bedenkt dat dit euvel snel kan verholpen worden!!