FAQ: bestaan er donkerfactoren in goulds [Chloebia gouldiae]?
Bij een donkerfactor hebben we het over een incomplete dominante mutant die de breedte van de sponszone gaat wijzigen. Deze mutatie wijzigt bijgevolg de structuurkleuren in de veren waardoor deze donkerder ogen.
Bij goulds is er inderdaad een incomplete dominante mutatie aanwezig die de kleur van het verenkleed gaat wijzigen. De aanwezigheid van één factor is wel moeilijk zichtbaar, maar DF vogels zien er duidelijk ‘olijfgroenachtig’ uit. Ook op de stuit is dat goed te merken. Deze verschillende kleuren werden door ons reeds vastgesteld in 2001, maar gezien de afwijzende houding van de fokkers en keurmeesters toen, werd er bijgevolg geen verder onderzoek verricht.
Vraag is dan ook wat is dat? Wel als we deze info projecteren op de bestaande mutanten, dan komen hier alvast twee kleurmutanten voor in aanmerking: de donkerfactor en de mistyfactor.
Misty is net als de donkerfactor een incomplete dominante mutant die bij DF vogel een ‘olijfgroenachtige’ kleur veroorzaken, maar deze gaat de sponszone niet aantasten en wordt door een fout tijdens de productie van het eumelanine veroorzaakt.
Dus om de precieze oorzaak hiervan te weten, zouden we meer en uitgebreider onderzoek moeten verrichten. Dus we kunnen momenteel nog niets bevestigen of uitsluiten